Wiele produktów spożywczych, które są powszechnie przechowywane w lodówce, nie powinno być w niej trzymane. Na przykład pomidory są podatne na zepsucie z powodu zimna. Zamiast tego należy je przechowywać w chłodnej, ciemnej spiżarni. Świeże zioła również psują się w lodówce, więc przechowuj je w szklance wody o temperaturze pokojowej i trzymaj z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Chleby i ciastka, tymczasem, powinny być przechowywane w spiżarni.
Niektóre produkty spożywcze nie smakują tak dobrze, jak w przypadku przechowywania w temperaturze pokojowej. Na przykład, świeże jagody nie trwają długo w lodówce, więc możesz chcieć trzymać je poza lodówką. Inne owoce, takie jak melon, powinny być przechowywane w ladzie zamiast w lodówce. Banany również nie powinny być przechowywane w lodówce. Niska temperatura zatrzymuje proces dojrzewania. Jednak dojrzałe banany można zamrozić, aby wykorzystać je w smoothie lub chlebie bananowym. W lodówce można również przechowywać ketchup i musztardę bez chłodzenia. Zawierają one naturalne kwasy, które zapobiegają rozwojowi bakterii.
Pokarmy, które nie mogą być przechowywane w lodówce, obejmują czekoladę i pomidory. Chociaż niektóre pokarmy nie trwają zbyt długo w lodówce, nadal mogą być przydatne do przygotowania domowych sosów lub cieszenia się czekoladowymi zachciankami. Te przedmioty powinny być przechowywane w zakrytych pojemnikach i przechowywane w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni Fahrenheita. Jedynym wyjątkiem jest mleko, ser i śmietana. Jednak mleko i produkty mleczne mogą być przechowywane w lodówce tylko przez ograniczony czas.
Kilka produktów spożywczych, które nie powinny być przechowywane w lodówce to: ziemniaki, pomidory i miód. Jednak pomidory nie powinny być przechowywane w lodówce. Chociaż chłodzenie nie uszkadza miodu, to jednak powoduje jego krystalizację, wpływając tym samym na smak i konsystencję. Aby uniknąć tego problemu, upewnij się, że nie przechowujesz miodu w lodówce. Możesz przechowywać miód w lodówce tak długo, jak nie stanie się zbyt twardy.
Zioła takie jak szalotka i cebula dymka nie powinny być przechowywane w lodówce. Zamiast tego powinny być przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu. Unikaj plastikowych opakowań, ponieważ potrzebują one powietrza do oddychania. Te przedmioty powinny być również przykryte papierowym ręcznikiem. Te produkty spożywcze mogą być przechowywane przez kilka dni, zanim będą musiały zostać użyte. Należy pamiętać, że przechowywanie ziół w lodówce może zmienić ich skład chemiczny.
Jeśli chodzi o owoce i warzywa, jeśli nie są one przechowywane w lodówce, mogą się szybko zepsuć. Z tego powodu powinny być przechowywane w chłodnych, ciemnych szafkach z dala od przypraw. Podobnie, masło orzechowe nie wymaga chłodzenia. Trzymanie margaryny w lodówce może sprawić, że zjełczeje lub rozdzieli się na substancje stałe i wodę. Wskazane jest przechowywanie ich w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Zioła takie jak rozmaryn i mięta również nie są zalecane do lodówki, ponieważ szybko stracą swój smak i aromat.
Zimne powietrze wewnątrz lodówki degraduje chrupiącą teksturę jagód i owoców pestkowych. Tak długo, jak nie są przejrzałe, owoce pestkowe, takie jak pomarańcze i cytryny, nie powinny być przechowywane w lodówce. Zamiast tego należy je jeść, gdy tylko dojrzeją. Z kolei owoce cytrusowe powinny być przechowywane na ladzie, ponieważ kwasowość pochodząca z chłodzenia może spowodować ich przedwczesne gnicie.
Podobne tematy