Są pewne rzeczy, których nie można mieszać w domowym mikserze, ale nie są one trudne do osiągnięcia. Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, to upewnić się, że przystawka jest odpowiednio dopasowana do Twojego miksera. Jeśli nie jest, może ocierać się o miskę i powodować małe okrągłe zadrapania na dnie. Aby to naprawić, odłącz mikser i znajdź śrubę regulującą przystawkę. Ta śruba powinna znajdować się za miską do mieszania i może być w zawiasie.
Mikser stojący to dobry wybór, jeśli zamierzasz mieszać duże ilości płynu. Mikser stojący używa dużej trzepaczki balonowej do napowietrzania płynnych mieszanek, dzięki czemu jest idealny do bitej śmietany lub bezów. Są one również idealne do mieszania lodów i innych delikatnych ciast. Dobry mikser stojący powinien mieć różne prędkości. Wysoka prędkość szybko i sprawnie ubija śmietanę, a także kremuje masło i cukier do bladej konsystencji. Nie powinien chodzić, dymić, ani odkształcać się podczas mieszania grubszych ciast.
Inną rzeczą, którą należy sprawdzić, są haki do ciasta. Są to skręcone pręty, które pomagają mieszać i wyrabiać ciasto wewnątrz misy miksera. Kiedy są używane prawidłowo, robią dużą różnicę podczas pracy z ciastami takimi jak chleb. Muszą być wykonane z mocnego materiału. Kolejną ważną cechą miksera stojącego jest głowica z łopatkami. Pomaga ona wprowadzić małe ilości powietrza do ciasta, co czyni je lekkim i puszystym.
Przed rozpoczęciem mieszania, upewnij się, że suche składniki są odłożone na bok. Jeśli nie masz pokrywy na miskę, powinno to pomóc zapobiec tworzeniu się niezmieszanego ciasta. Ważne jest również, aby sprawdzić prześwit miski. Zbyt wysoka lub zbyt niska misa może porysować spód miksera. Aby rozwiązać ten problem, musisz poluzować maleńką śrubkę przy głowicy miksera.
Ręczne mieszanie masła z cukrem jest pracochłonne i często powoduje powstawanie grudek masła. Mikser stojący może kremować masło bardziej równomiernie i szybciej niż mikser ręczny. Dodatkową zaletą miksera stojącego jest możliwość regulacji temperatury. Wielu piekarzy woli rozpocząć mieszanie masła w chłodniejszej temperaturze niż przy użyciu miksera ręcznego, ponieważ mikser ręczny nie jest w stanie kremować miękkiego masła.
Kupując mikser domowy, upewnij się, że sprawdzisz prędkości silnika. Dobry wielofunkcyjny mikser będzie miał kilka prędkości, podczas gdy tani nie będzie miał więcej niż trzy. Używanie wolnych obrotów jest niezbędne w domowym mikserze. Możesz nie potrzebować 12 prędkości, ale trzy ustawienia będą więcej niż wystarczające dla ogólnej kuchni. I, pamiętaj, aby wybrać wolne ustawienie prędkości, jak również, aby uniknąć nadmiernego mieszania.
Jeśli chcesz wysokiej jakości mikser stojący, rozważ KitchenAid Artisan. Ten mikser ma mocny silnik i wiele prędkości. Łatwo i szybko można w nim zmieniać przystawki. Jest wyposażony w osłonę przeciwrozpryskową i odchylaną głowicę dla zwiększenia bezpieczeństwa. Posiada również kilka akcesoriów do mieszania i ugniatania grubego ciasta. Ma średnią recenzję Amazon 4,5 gwiazdek.
Podobne tematy