Folia aluminiowa pokrywająca druciane półki Twojej lodówki nie przeszkadza w jej funkcjonowaniu. Po prostu sprawia, że jedzenie wygląda lepiej. Ale czy dzięki niej Twoje jedzenie będzie trwalsze? Ten artykuł odpowie Ci na to pytanie. Dowiedz się, co ta wspólna osłona urządzenia robi dla Twojej żywności. I upewnij się, że czytasz dalej, aby uzyskać więcej wskazówek. To może Cię zaskoczyć! Utrzymanie świeżości jedzenia będzie łatwiejsze niż myślisz! Wystarczy upewnić się, że używasz wysokiej jakości, nieścieralnej folii.
Folia jest wykonana z cienkiego jak papier metalu aluminiowego. Wykonuje się ją poprzez walcowanie ogromnych płyt aluminium bardzo cienkich. Różne przemysłowe zastosowania folii aluminiowej sprawiają, że jest ona powszechnie dostępna w sklepach spożywczych. Jego połysk wynika z faktu, że błyszcząca strona folii wchodzi w kontakt z wysoce polerowanymi stalowymi rolkami podczas procesu produkcyjnego. Strona matowa tego nie robi. Dlatego ważne jest, aby utrzymać tę folię w czystości i w miejscu.
Ważne jest, aby pamiętać, że folia aluminiowa zatrzymuje zapachy lepiej niż folia plastikowa. Ponieważ jest grubsza, folia aluminiowa jest również bardziej odporna na ciepło. Nigdy nie używaj folii aluminiowej w mikrofalówce. Ale jeśli absolutnie musisz użyć folii aluminiowej, to warto. I nie zapominaj o czynniku bezpieczeństwa. Najlepiej używać folii aluminiowej tylko przy zawijaniu aromatycznych potraw.
Jest wiele powodów, aby używać folii aluminiowej. Oprócz tego, że jest w stanie utrzymać światło i tlen, jest również skuteczna w utrzymaniu wilgoci na zewnątrz. Jednak ważne jest, aby pamiętać, że folia aluminiowa nie jest zalecana do przechowywania kwaśnej żywności, takiej jak pomidory i owoce cytrusowe. Kwaśna żywność może reagować z folią aluminiową, pozostawiając nieestetyczny niebieski film. W takich przypadkach lepiej użyć zamiast niej folii plastikowej lub folii typu cling. Jej cienka warstwa pomaga zapobiegać wydostawaniu się wilgoci.
Choć kuszące jest zawijanie resztek w aluminium, należy pamiętać, że nie jest to zdrowy sposób przechowywania żywności. Ponieważ folia nie uszczelnia w pełni powietrza, bakterie mogą rozwijać się szybciej niż na żywności. Bacillus Cereus i Staph, na przykład, mogą produkować toksyny, jeśli rosną na żywności w aluminium. Dotyczy to zwłaszcza mięsa i produktów mlecznych.
Podobne tematy