Artykuł poniżej jest wynikiem inspirującej współpracy z poradnikcodziennosci.pl
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się: „Czy folia na mojej lodówce jest naprawdę niezbędna?”, nie jesteś sam. Jest to bardzo często zadawane pytanie. Istnieje wiele korzyści z używania folii aluminiowej do pokrycia drucianych półek Twojej lodówki. Oto pięć powodów, dla których powinieneś. Folia aluminiowa jest również lepsza niż folia plastikowa, ponieważ zatrzymuje zapachy. Grubość folii aluminiowej sprawia również, że jest ona bardziej odporna na ciepło, ale nie powinieneś używać jej w mikrofalówce.
Choć aluminium i miedź są złe do przechowywania żywności, jest to całkowicie bezpieczne dla innych metali, takich jak miedź i stal nierdzewna. Możesz również włożyć metalowe patelnie do lodówki bez ich uszkodzenia zawartości. Jednak błyszcząca strona folii aluminiowej wynika z wariacji procesu produkcyjnego. Podczas procesu produkcji, wysoko polerowane stalowe rolki tworzą błyszczącą stronę, podczas gdy strona matowa nie. Oznacza to, że powinieneś używać matowej strony, gdy tylko jest to możliwe.
Innym częstym powodem, dla którego nie powinieneś używać folii aluminiowej, jest to, że zwiększa ona ryzyko rozwoju bakterii. Bakterie Bacillus Cereus i Staph nie są niszczone przez gotowanie, więc są w stanie rosnąć w twoich resztkach. Ponadto, folia nie uszczelnia prawidłowo Twojego jedzenia, pozwalając na przenikanie stałego powietrza. Jest to szczególnie problematyczne w przypadku mięsa i produktów mlecznych. Stałe powietrze z folii sprawia, że są one bardziej podatne na rozwój bakterii, co może prowadzić do chorób przenoszonych przez żywność.
Podobne tematy