Być może słyszałeś o różnicy między czajnikiem gazowym a elektrycznym, ale czy wiesz, co sprawia, że jeden jest lepszy od drugiego? Czajniki elektryczne zasilane są energią elektryczną, natomiast gazowe zużywają jej znacznie mniej. Musisz jednak pamiętać, że prąd, z którego korzystają, jest zazwyczaj droższy niż gaz. Oznacza to, że będziesz musiał wziąć pod uwagę koszty eksploatacji przed podjęciem decyzji, który z nich będzie dla Ciebie najlepszy.
Czajniki gazowe są wykonane z miedzi, dzięki czemu są trwalsze od elektrycznych. Do pracy potrzebują jednak zewnętrznego źródła ciepła – zwykle płyty kuchennej. Oznacza to, że musisz mieć na nie oko – i stale je monitorować – aby mieć pewność, że się nie zagotują. Czajniki kuchenne zużywają więcej energii, więc potrzebują nieco więcej czasu, aby doprowadzić wodę do wrzenia.
Innym ważnym czynnikiem jest szybkość. Czajniki elektryczne mogą zagotować wodę w zaledwie dwie do trzech minut, podczas gdy czajniki gazowe mogą zająć godzinę, aby osiągnąć tę temperaturę. Czajniki gazowe są tańsze niż elektryczne, ale nie są tak szybkie jak elektryczne. Oprócz szybkości, czajnik elektryczny może być również łatwo transportowany i jest łatwy w obsłudze. Niektóre modele nawet podgrzewają różne płyny do dokładnej temperatury, w tym kawę pour-over.
Czajniki ze stali nierdzewnej są najbezpieczniejszą opcją, ponieważ nie rdzewieją, nie żółkną i nie pękają. Czajniki ze stali nierdzewnej są również świetną opcją dla kuchni, ponieważ nie uwalniają emisji chemicznych i nie wytwarzają metalicznych smaków. Z drugiej strony, czajniki ze stali nierdzewnej mogą być trudne do czyszczenia i po pewnym czasie rdzewieć. Tak więc, jeśli szukasz trwałego i niedrogiego czajnika, model ze stali nierdzewnej jest drogą do zrobienia.
Najlepsze czajniki elektryczne są zaprojektowane tak, aby były łatwe do czyszczenia i zapewniały taki sam efekt końcowy jak czajnik na kuchence. Jeśli jesteś na rynku czajnika elektrycznego, Krups robi świetny. Elektryczny czajnik Krups z wyświetlaczem cyfrowym o pojemności 1,7 litra wygląda nowocześnie i ma duży wyświetlacz cyfrowy. Z tak wieloma zaletami do wyboru, nigdy nie pójdziesz źle z żadnym typem czajnika.
Czajniki gazowe to kolejna opcja, ale nie są tak wszechstronne. Czajniki gazowe nie mogą być odłączane, a także są droższe niż elektryczne. Czajniki Stovetop wymagają źródła zasilania, co oznacza, że są bardziej prawdopodobne, aby zepsuć się w kuchni, w której brakuje oddzielnego garnka. Czajniki elektryczne, z drugiej strony, mogą być schowane w dowolnym miejscu.
Czajniki elektryczne są najszybszą opcją i są znacznie wygodniejsze w użyciu. Oba mają cienką wylewkę, aby kontrolować ilość gorącego płynu, który wylewa się na zewnątrz. I oba gotują wodę w optymalnej temperaturze, podczas gdy czajnik kuchenny potrzebuje źródła ciepła, aby doprowadzić ją do wrzenia. Czajniki kuchenne mogą osiągać temperaturę wrzenia powyżej temperatury topnienia, ale dzięki temu można ją dłużej utrzymać.
Podobne tematy