Aby wyczyścić lodówkę, istnieje kilka podstawowych kroków, które możesz podjąć, aby zapewnić sanityzację lodówki. Po pierwsze, będziesz musiał namoczyć gąbkę w gorącej wodzie. Po usunięciu warstwy brudu, możesz spryskać całą powierzchnię środkiem czyszczącym i wytrzeć ją ściereczką z mikrofibry. Na koniec zamknij drzwi, aby zawartość była chłodna. Jeśli nie chcesz przeszkadzać żywności w lodówce, istnieją również sposoby na usunięcie plam z zewnątrz.
Aby wyczyścić wnętrze lodówki, wyjmij półki i szuflady i namocz je w wodzie o temperaturze pokojowej. Uważaj, aby nie używać ciepłej wody podczas mycia szklanych powierzchni, ponieważ może to uszkodzić powierzchnię. Aby wyczyścić wnętrze lodówki, użyj nietoksycznego roztworu mydła do naczyń i miękkiej szmatki, gąbki lub szorowarki. Aby usunąć wszelkie lepkie pozostałości jedzenia, pocieraj je mokrą szmatką lub gumowym skrobakiem.
Aby wyczyścić lodówkę ze stali nierdzewnej, możesz użyć specjalnego środka do czyszczenia urządzeń. Nie powinieneś jednak używać tego samego środka, którego używasz do zlewu lub naczyń kuchennych. Należy również unikać używania środka do czyszczenia stali nierdzewnej, jeśli lodówka jest odporna na odciski palców. Zamiast tego użyj wilgotnej ściereczki z mikrofibry i wody z błotem. Dla niebrudzących powierzchni, możesz użyć ogólnego środka czyszczącego w sprayu.
Aby wyczyścić wnętrze lodówki, możesz użyć komercyjnych środków czyszczących lub domowych rozwiązań z użyciem mieszanki sody oczyszczonej i wody. Ten ostatni jest bezpieczniejszy, ponieważ nie zawiera chemikaliów, które mogłyby przenieść się na Twoje jedzenie. Należy również wytrzeć wszystkie części suchą szmatką przed ponownym zamontowaniem półek i pojemników. Jeśli nie czujesz się komfortowo używając komercyjnych środków czyszczących, użyj sody oczyszczonej, która usuwa wszelkie nieprzyjemne zapachy.
W uzupełnieniu do kroków czyszczących powyżej, powinieneś również sprawdzić datę ważności swoich produktów mlecznych i warzyw. Robiąc to, możesz zapobiec ewentualnym zapachom i lepkim wyciekom z ponownego pojawienia się. I na koniec, powinieneś regularnie wyrzucać zepsute lub stare jedzenie, aby utrzymać świeżość swojej lodówki. To samo dotyczy przypraw i innych przedmiotów. Powinieneś również wyczyścić lodówkę co trzy do sześciu miesięcy.
Jeśli czyścisz wnętrze lodówki gorącą wodą, upewnij się, że dokładnie wysuszysz ją najpierw przed użyciem detergentu. Gorąca woda może spowodować pęknięcie plastikowych szuflad i szklanych półek. Dlatego najlepiej jest pozwolić lodówce ostygnąć, zanim użyjesz gorącej wody do jej czyszczenia. Po namoczeniu jej przez jakiś czas, możesz użyć łagodnego roztworu wody i mydła do naczyń. Upewnij się, że lodówka wyschnie całkowicie po czyszczeniu, aby resztki wilgoci zostały usunięte z powierzchni.
Jeśli masz lodówkę ze stali nierdzewnej, najlepiej użyć ściereczki z mikrofibry, aby usunąć ślady palców. Alkohol działa dobrze na trudne, przyklejone plamy. Upewnij się, że stosujesz alkohol w ruchu okrężnym, aby zapobiec powstawaniu smug. Odkażoną lodówkę łatwiej jest wyczyścić niż brudną. A kiedy już nauczysz się podstaw, poczujesz się pewnie, wiedząc, że Twoje urządzenie jest lśniące i gotowe, by Ci służyć.
Podobne tematy