Jeśli nie jesteś pewien jak uruchomić kuchenkę gazową, powinieneś wiedzieć jak najpierw zapalić zapalarkę. Można to zrobić trzymając zapalniczkę lub zapałkę blisko środka palnika. Płomień zostanie zapalony, a Ty możesz wyregulować pokrętło do pożądanego ustawienia. Przekręcenie pokrętła zbyt daleko w lewo nie spowoduje zapalenia się pieca. Jeśli tak się stanie, przekręć gałkę z powrotem w prawo.
Większość kuchenek gazowych ma pokrętło, które możesz przekręcić, aby zapalić palnik. Ożyje on po włączeniu palnika, ale starsze modele mogą mieć światło pilotujące. Upewnij się, że przekręciłeś pokrętło na niskie lub średnie obroty, abyś mógł wyregulować płomień. Pamiętaj, aby nigdy nie zostawiać kuchenki gazowej bez nadzoru, ponieważ jedzenie może się bardzo szybko zapalić. Upewnij się, że masz na nią oko przez cały czas.
Drugą opcją jest zamknięcie zaworu gazu. Jest to znacznie bardziej mało prawdopodobne, ale nadal trzeba być ostrożnym. Jeśli zawór jest otwarty, gaz może dostać się do środka pomieszczenia. To może spowodować wyciek gazu, który może być niebezpieczny. Ważne jest również, aby utrzymać pokrywę palnika zamkniętą podczas zamykania linii gazowej. Jeśli nie używasz kuchenki przez jakiś okres czasu, powinieneś upewnić się, że zamknąłeś zawór. Ta dźwignia lub gałka o owalnym kształcie powinna być równoległa do linii gazowej.
Jeśli nie możesz znaleźć zapalnika, możesz ręcznie zapalić kuchenkę gazową za pomocą zapalniczki. Zapalniczki przeznaczone do kuchenek gazowych są mocniejsze niż zapalniczki do papierosów i mogą być bezpieczniejszą opcją. Po zapaleniu kuchenki gazowej należy upewnić się, że zapalnik jest zapalony, aby chmura gazu nie stanęła w płomieniach. Możesz wtedy użyć patelni do ugotowania posiłku.
Wiele osób ma problem z gotowaniem na wolnym ogniu na kuchence gazowej. Mają tendencję do zmniejszania płomienia zbyt nisko i płomień gaśnie. Może to zająć kilka prób, ale w końcu znajdziesz odpowiednią temperaturę gotowania na wolnym ogniu dla swoich potrzeb. W międzyczasie staraj się zostawić palnik na średnim poziomie, aby dobrze ogrzewał patelnie. Jeśli nie masz tego problemu, zawsze możesz zmniejszyć palniki i użyć zapalniczki gazowej, aby zapalić palnik.
Pierwszą rzeczą, którą należy wiedzieć, jest ilość ciepła wytwarzanego przez palnik. Ilość ciepła wytwarzanego przez kuchenkę gazową zależy od BTU. Jeden BTU podnosi temperaturę jednego funta wody o jeden stopień Fahrenheita. Im wyższe BTU, tym więcej ciepła wytworzysz i tym większy będzie płomień. Jeśli gotujesz dla dużej grupy, możesz chcieć podkręcić BTU w kuchence gazowej, aby upewnić się, że masz wystarczająco dużo ciepła dla wszystkich.
Jeśli nie czujesz się komfortowo uruchamiając kuchenkę gazową bez użycia klucza, ważne jest, aby sprawdzić połączenie między wężem gazowym a kuchenką przed włączeniem go. Prawidłowe połączenie jest ważne, aby zapobiec wyciekom. Aby upewnić się, że nie ma wycieku, dokręć złącza przewodu gazowego, aby uniknąć problemów. W lokalnym centrum domowym można kupić detektor wycieków gazu. Jeśli żaden z tych kroków nie działa, możesz również spróbować niewielkiej ilości ciepłej wody z mydłem.
Podobne tematy