Oto artykuł, który jest rezultatem naszej kreatywnej współpracy z lider-rtvagd.pl
Lodówka to wspaniały wynalazek! Nie tylko zapewnia chłodne miejsce do przechowywania żywności i napojów, ale także konserwuje resztki jedzenia i produkty mleczne. Jednak niektóre produkty spożywcze nie nadają się do lodówki i mogą zepsuć smak i konsystencję Twoich potraw. Aby nie marnować miejsca w lodówce, oto kilka pokarmów, których nie należy umieszczać w lodówce. Na przykład, należy unikać umieszczania w lodówce pokrojonych owoców i warzyw. Zamiast tego przechowuj je w zakrytych pojemnikach w temperaturze 40 stopni Fahrenheita lub niższej.
Pomidory nie są zalecane do lodówki, ponieważ są bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Pomidory są jednym z owoców, które mogą być przechowywane w lodówce, ale powinny być przechowywane z dala od bezpośredniego światła słonecznego, aby uniknąć uszkodzeń. Zaleca się, aby trzymać pomidory poza lodówką, jeśli planujesz użyć ich później. Pomidory mogą być również przechowywane na blacie, ale nie powinny być umieszczone w bezpośrednim świetle słonecznym.
Choć jabłka są często przechowywane w lodówce, nie powinny być przechowywane w lodówce. Powodem jest to, że absorbują zapachy z innych produktów spożywczych i mogą zmienić swoją konsystencję. W lodówce tracą też swoją świeżość. Jeśli planujesz użyć ich w ciągu kilku dni, najlepiej trzymać je na blacie lub w spiżarni. Należy również unikać wkładania miękkich jagód do lodówki, ponieważ szybko się psują. Przechowuj je w chłodzie, ale nie myj ich, dopóki nie będziesz gotowa do spożycia. Do miękkich jagód należą borówki, jeżyny, żurawiny, porzeczki, truskawki i maliny.
Potrawy z ryżu powinny być spożywane w ciągu jednego dnia, ponieważ mogą zawierać zarodniki bakterii, które przetrwały proces gotowania. Te zarodniki mogą urosnąć w nowe bakterie. Te bakterie mogą sprawić, że będziesz chory, jeśli je zjesz. W przeciwieństwie do warzyw, ryż musi być spożywany w ciągu jednego dnia od ugotowania. Zwiększa to również ryzyko chorób przenoszonych przez żywność, więc najlepiej unikać przechowywania ich przez więcej niż jeden dzień.
Miód nie psuje się, ale większość ciast nie wymaga przechowywania w lodówce. Niemrożone ciasta można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Jednak owoce pestkowe i awokado najlepiej radzą sobie na blacie. Nie należy ich przechowywać w lodówce, jeśli są przejrzałe, ponieważ przedwcześnie zbrązowieją. Można je również przechowywać w zamrażarce na smoothie lub chleb bananowy. Należy unikać przechowywania ketchupu i musztardy w lodówce, ponieważ zawierają one właściwości kwasowe, które hamują rozwój bakterii.
Inne produkty spożywcze, które można przechowywać w temperaturze pokojowej, nie powinny być przechowywane w lodówce. Tracą one swój smak i teksturę, gdy są przechowywane w lodówce. Najlepiej zostawić je na ladzie lub w chłodnym, ciemnym miejscu. Poza chlebem i nabiałem, większość produktów w sklepie spożywczym przechowuje się w temperaturze pokojowej. Warto też trzymać melona w misce z owocami lub w szczelnym pojemniku, ponieważ będzie się lepiej przechowywał.
Podobne tematy