Wybierając zasilacz do kuchenki indukcyjnej, ważne jest, aby zrozumieć, że różne modele wymagają różnych ilości prądu. Zalecane zasilanie dla 60 cm płyty indukcyjnej będzie wymagało 20 amperów, podczas gdy 76 cm indukcja będzie potrzebowała 30 lub 40 amperów. Indukcja 91 cm będzie wymagała 42 lub 48 amperów. Ponieważ amerykańskie domy są zazwyczaj podłączone do jednej fazy, należy zaplanować odpowiednio.
Pewność, że rozumiesz poziomy mocy na kuchence indukcyjnej, którą planujesz kupić. Niektóre kuchenki indukcyjne mają wiele poziomów mocy z małymi skokami przy niskich i wysokich mocach. Upewnij się, że wybierzesz model, który ma minimalną gwarancję na rok. W ten sposób, jeśli coś pójdzie nie tak, możesz uzyskać wymianę. Ponadto ważne jest, aby rozważyć rodzaj źródła zasilania, z którego korzysta Twoja kuchenka indukcyjna.
Oporność powierzchniowa garnka jest kolejnym ważnym czynnikiem. Im wyższy opór powierzchniowy naczynia, tym więcej wytwarza ono ciepła dla danego prądu. Grubość metalowego przewodnika również przyczynia się do oporu powierzchniowego. Opór powierzchniowy grubego przewodnika metalowego jest funkcją rezystywności metalu. Aby obliczyć opór powierzchniowy, należy pomnożyć grubość grubego metalowego przewodnika przez rezystywność.
Indukcyjne płyty kuchenne działają poprzez wykorzystanie elektromagnesu do wytworzenia prądu elektrycznego. Pole magnetyczne cewki jest następnie kierowane na powierzchnię gotowania. W rezultacie, garnek magnetyczny uzupełnia obwód po umieszczeniu go na palniku. Ponieważ garnki magnetyczne przewodzą ciepło skuteczniej niż gaz, są bardziej energooszczędne niż palniki gazowe. Na szczęście są one bezpieczniejsze niż palniki gazowe. Z ich gładkimi, antypoślizgowymi powierzchniami, indukcyjne płyty kuchenne są łatwe do czyszczenia.
Indukcyjne płyty kuchenne mogą być używane do podgrzewania ryżu lub makaronu. Niektóre japońskie kuchenki do gotowania ryżu są zasilane przez indukcję. W zależności od kraju, gotowanie indukcyjne może zaoszczędzić znaczną ilość energii i miejsca. Moc używana w kuchenkach indukcyjnych jest bezpośrednio przekazywana do garnka, co zapobiega utracie ciepła i marnowaniu energii do otaczającej przestrzeni. Kuchenki indukcyjne nie wymagają również blokad bezpieczeństwa.
Choć gotowanie indukcyjne jest bardziej wydajnym sposobem gotowania, wymaga kompatybilnych naczyń. Garnki muszą być wykonane z metalu, który reaguje na elektromagnetyzm. Miedź, aluminium, stal nierdzewna i żeliwo naczynia pracują dobrze, ale nieżelazne naczynia nie będą działać na blacie indukcyjnym. Stal nierdzewna i żeliwo są dwa z najbardziej powszechnych metali odpowiednich do gotowania indukcyjnego.
While możesz myśleć, że mniejszy rozmiar cewki będzie bardziej wydajny, ważne jest, aby rozważyć rozmiar elektromagnesu PIC cewki. Małe cewki są powszechnie obwiniane za przypalanie jedzenia, ale tak nie jest. Problem wynika raczej ze sposobu pulsowania kuchenek indukcyjnych. Idealnie byłoby wybrać cewkę, która ma średnicę od czterech do sześciu cali.
Podobne tematy